Veel afkortingen zijn dermate ingeburgerd dat men de daadwerkelijk betekenis langzamerhand uit het oog verliest. Dat is ook vaak het geval bij de BPM. Vandaag leggen we uit wat BPM precies is en waarom dit een rol speelt als je besluit om een auto uit het buitenland te kopen en importeren.

BPM – de afkorting

BPM staat simpelweg voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen. Als je een nieuwe auto in Nederland koopt is de BPM al in de prijs verrekend. Dat is ook de reden waarom veel mensen niet precies weten hoe het zit met deze belasting.

Tip: Auto importeren uit Duitsland? Hier moet je op letten

Wanneer betaal je geen BPM?

Deze belasting is niet verschuldigd voor bepaalde voertuigen. Het gaat dan om een auto, bestel- of kampeerauto of een motor die geen CO2 uitstoot. Dat zijn dus de elektrische modellen zonder een verbrandingsmotor. Hybride voertuigen vallen hier dus niet onder.

Motorvoertuigen die ouder zijn dan 25 jaar zijn ook van BPM vrijgesteld. Dat geldt ook als het voertuig onder volledige leeftijdskorting valt. Dit kan in een tabel van de belastingdienst opgezocht worden.

Hoe wordt de BPM berekend?

Dit punt is een stuk minder overzichtelijk dan de naam van deze belasting en de voertuigen die van BPM zijn uitgezonderd. Er zijn namelijk verschillende manieren om de BPM te berekenen en je bent gedeeltelijk vrij in de keuze op welke manier je dit doet.

Voor Nederlandse personenauto’s is de CO2-uitstoot bepalend voor de BPM. Daarom zal voor een diesel eigenlijk altijd meer BPM betaald moeten worden dan een benzineauto.

Bij bestel- en kampeerauto’s is het anders. Net als bij motoren wordt de BPM van deze voertuigen bepaald aan de hand van de netto-catalogusprijs.

Voor tweedehands auto’s die geïmporteerd worden kun je voor het berekenen van de BPM ook gebruik maken van het taxatierapport maar eveneens van de koerslijst. Door beide methoden uit te rekenen kun je bepalen wat voor jou de meest gunstige methode is.

Uitgelicht: Gratis BPM calculator of een met zorg opgestelde BPM aangifte

Bij het importeren van een auto uit Duitsland is de netto-cataloguswaarde lager dan van een Nederlandse auto. Dat komt omdat het BTW-tarief in Duitsland 2 procent lager ligt, waardoor een identieke auto daar goedkoper is.

Conclusie

Een auto importeren kan voordeliger zijn dan een auto in Nederland kopen, omdat je minder BPM hoeft te betalen als de waarde van de auto lager is. Daarnaast zijn er 2 opties om de BPM te berekenen waaruit je zelf mag kiezen op basis van welke manier voor jou het voordeligste is.

Je hebt een auto gekocht in het buitenland, namelijk Duitsland, en wilt die natuurlijk importeren naar Nederland. Dat gaat vanzelfsprekend niet zomaar, en je wilt weten hoe zoiets precies in elkaar steekt. In dit artikel zal duidelijk worden hoe je je nieuwe aanwinst vanuit Duitsland kan importeren.

Je kan misschien ook genieten van: