Cartuning, een term die vooral met racewagens wordt gekoppeld. Maar wat betekent het nou precies? Wat wordt er gedaan met de auto? En waarom worden deze modificaties dan aangebracht? Het klinkt misschien gek, maar al die aanpassingen hebben een specifieke doel voor zowel de prestaties als de veiligheid. Wij vertellen je alles over deze modificaties bij cartuning.

Wat is cartuning?

Cartuning is het geheel aan handelingen en aanpassingen om het uiterlijk en de prestaties van een auto te verbeteren. Hierbij kun je dan denken aan het installeren van een spoiler of het aanpassen van de motor en cilinders.

Dus een verbeterde prestatie is hetgeen waar men naar op zoek is als het gaat om tunen van een auto. En alhoewel bepaalde modificaties leiden tot een prachtig uiterlijk, zijn ook deze belangrijk om de auto beter te laten presteren wanneer die op de weg is.

Aanpassingen bij cartuning

Voor betere prestaties van de auto kan men verschillende onderdelen van de auto vervangen of laten aanpassen. De volgende zijn de mogelijke aanpassingen die bij vrijwel elke cartuning liefhebber ontzettend bekend zijn:

Motortuning

Verlagingsveren installeren

Chiptuning

Aanbrengen van een spoiler

Uitlaatpijp modificatie

Motortuning

Motortuning is misschien wel de meeste populaire aanpassingen als het gaat om cartuning. Dit wordt gedaan om het vermogen van de motor te vergroten, met als gevolg een veel sneller rijdende auto. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Men kan zorgen voor aanpassingen aan de cilinders in de auto, maar het bekendste is de turbo. Bij deze gaat het om een aanpassing die leidt tot supersnelle auto’s.

Installatie van verlagingsveren

Een ander aspect van verbeterde prestaties bij auto’s is de wijze waarop de stabiliteit tot stand komt. Verlagingsveren zijn de bekendste. Je zorgt met deze modificaties namelijk voor een betere stabiliteit van de auto wanneer die op de weg is. Deze zijn eigenlijk onmisbare aanpassingen voor de auto, omdat daarmee de veiligheid wordt gegarandeerd.

Wat is chiptuning?

De cartuner heeft na de bovenstaande modificaties een auto die heel snel rijdt en bovendien ook veilig is. Maar gekoppeld daaraan heb je dan ook de brandstof die verbruikt wordt om deze hoge prestaties tot stand te brengen. Om dan nog brandstof te besparen en daarnaast ook ervoor te zorgen dat de auto reageert op de correcte wijze, wordt chiptuning gebruikt. Daarmee wordt het gaspedaal aangepast voor de nodige druk om een hoog vermogen te krijgen, waardoor deze bij de kleinste trap al reageert.

Spoiler

Een spoiler lijkt misschien wel een onderdeel dat beter past bij carstyling, om het uiterlijk te verbeteren, maar speelt een belangrijke rol bij de stabiliteit. De frontspoiler is er namelijk om de neerwaartse druk te vergroten. Dit zorgt net als verlagingsveren voor betere stabiliteit middels betere grip en meer veiligheid bij het rijden in bochten.

Sportuitlaat

De uitlaat bij normale auto’s is net wat anders dan hetgeen dat de cartuning liefhebbers willen. Daarom schaffen ze een sport uitlaat onderdelen aan. Deze zorgt ervoor dat je minder vermogen verliest, doordat de tegendruk in grote mate wordt tegengegaan. Daarnaast krijg je ook nog een esthetisch voordeel aan het installeren van een sportuitlaat. Als laatste heb je nog het geluid door de sport exhaust—geluid dat net muziek is voor de oren van de cartuning liefhebber.

Je kan misschien ook genieten van: